Toimeentulotuki

Joskus elämäntilanne muuttuu yllättävästi esimerkiksi työttömyyden tai pitkäaikaisen sairauden vuoksi. Suomessa taloudelliset turvaverkot varmistavat, ettet jää koskaan täysin tyhjän päälle.

Perustoimeentukea myönnetään talouksille, joiden tulot riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, kuten asumiseen ja ruokaan. Toimeentulotuki on viimesijainen etuus — tarkista siis ensin muut tuet, joihin saatat olla oikeutettu. Laskurin avulla voit arvioida, onko sinulla tai perheelläsi oikeus toimeentulotukeen.

Toimeentulotuki / Kuvassa ruokakaupan hylly ja ostoskärryt.

Kela antaa päätöksen perustoimeentulotuesta seitsemän arkipäivän kuluessa hakemuksen saapumisesta. Tämä edellyttää, että olet toimittanut Kelaan kaikki tarvittavat tiedot hakemuksesi käsittelyä varten.

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki

Jos sinulla on erityisiä menoja, joihin et voi saada perustoimeentulotukea, voit hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea kunnan sosiaalitoimesta.

Kela voi pyynnöstäsi välittää tietojasi kunnan sosiaalitoimeen kokonaisvaltaisemman avun tarjoamiseksi.

Hae ensin päätös perustoimeentulotuesta Kelasta. Ilmoita samassa hakemuksessa, jos haet täydentävää tai ehkäisevää tukea. Kela siirtää hakemuksen kuntaan, jos hakemukseen sisältyy muita kuin perustoimeentulotuessa huomioitavia menoeriä. Kela voi myös pyynnöstäsi välittää tietojasi kunnan sosiaalitoimeen kokonaisvaltaisemman avun tarjoamiseksi.

Jos olet jo saanut päätöksen perustoimeentulotuesta, voit hakea täydentävää ja ehkäisevää tukea suoraan kunnasta. Ilmoita välittömästi Kelaan, mikäli taloudellinen tilanteesi muuttuu. Voit ilmoittaa muutoksista verkossa, lomakkeella tai puhelinpalvelussa.