Matkakulujen vähentäminen verotuksessa

Harva työntekijä asuu kävelymatkan päässä työpaikastaan. Tiesitkö, että voit tietyin reunaehdoin vähentää matkakulut verotuksessa?

Matkakuluista vähennetään omavastuu. Vuonna 2020 omavastuun määrä on 750 euroa. Tarkista tämän hetkinen omavastuu Verottajan sivuilta.

Kodin ja työpaikan väliset matkat

Kodin ja työpaikan välisissä matkoissa matkakuluja saa vähentää halvimman kulkuvälineen mukaan. Voit vähentää matkakulut oman auton käytön mukaan laskettuna vain, jos auton käyttöön on jokin seuraavista perusteista:

  • Julkista liikennettä ei ole mahdollista käyttää työmatkoihin.
  • Kävelymatka on yhdensuuntaisella matkalla yhteensä vähintään 3 kilometriä. 
  • Odotusaika edestakaisella matkalla on yhteensä vähintään 2 tuntia.
  • Matkasi alkaa tai päättyy puolenyön ja aamuviiden välisenä aikana.

Lähde: Vero.fi

Työmatkat

Työmatkalla tarkoitetaan työtehtäviin liittyvää tilapäistä matkaa muualle kuin pääasialliseen työpaikkaasi. Työmatkaksi ei siis lasketa kodin ja työpaikan välisiä matkoja.

Toisin kuin kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa, työmatkakuluihin lasketaan todelliset kustannukset halvimman kulkuvälineen sijaan. Voit vähentää työmatkakulut tulonhankkimiskuluina, mikäli työnantajasi ei korvaa matkakuluja.

Liikkuvaa työtä tekevän matkat

Liikkuvassa työssä työntekijä liikkuu päivän aikana työkohteesta toiseen, esimerkiksi vieraillessaan asiakkaiden kodeissa tai toimistoilla. Liikkuvaa työtä tekevät esimerkiksi kotisairaanhoitajat, myyntiedustajat tai autonkuljettajat. Liikkuvaa työtä tekevillä on kuitenkin usein työpaikka, jossa mm. työntekovälineitä säilytetään.

  • Kodin ja työpaikan välisissä matkoissa vähennykset tehdään normaalisti halvimman kulkuvälineen perusteella.
  • Työpaikan ja työkohteen tai kodin ja työkohteen välisissä matkoissa saa vähentää tulohankkimiskuluina todelliset matkakulut, mikäli työnantaja ei niitä korvaa.

Lähde: Vero.fi

Työttömän matkakulut

Työnhakuun liittyviä matkakuluja ei voi vähentää verotuksessa. Vähennettävien kulujen tulee liittyä työssä käymiseen.

Jokainen työttömyyskuukausi kuitenkin alentaa työmatkakulujen vuosittaista omavastuuta. Verohallinto saa työttömyystiedot suoraan Kelalta ja vähentää työttömyysajan automaattisesti omavastuusta.

Opiskelijan matkakulut

Kodin ja opiskelupaikan välisiä matkakuluja ei voi vähentää verotuksessa. Opintoihin liittyvän työharjoittelun matkakulut voit vähentää verotuksessa, mikäli harjoittelusta maksetaan palkkaa. Huomaathan kuitenkin, että työmatkakuluissa on vuosittainen omavastuu myös opiskelijoilla.

Lähde: Vero.fi