Var hitta jobb?

Det första steget vid jobbsökning är att ta reda på var och hur man söker jobb. Det finns fler alternativ än du kanske kommer att tänka på!

Information om lediga arbetsplatser finns i många olika källor: på jobbsökningswebbplatser, i de sociala medierna, på potentiella arbetsplatsers webbplatser, hos arbets- och näringstjänsterna, i dags- och gratistidningar osv. Du kan också kontakta företag som intresserar dig och fråga om de har lediga arbetsplatser.

Du kan effektivisera ditt jobbsökande genom att skaffa till exempel ett ordningsvaktskort, serveringspass eller ett annat tillståndskort inom arbetslivet. Då blir åtminstone kortet inget hinder för dig att hitta ett jobb.

työnhakija tabletilla

Alla arbetsplatser ledigförklaras inte offentligt och därför är det en god idé för den som söker jobb att berätta om jobbsökningen för släktingar, vänner och andra nätverk.

Det behändigaste sättet att leta efter arbetsplatsannonser är att gå till olika jobbsökningswebbplatser. Populära webbplatser för jobbsökning är till exempel DuunitoriOikotie och Monster. På Jobbmarknaden, som arbets- och näringsministeriet upprätthåller, hittar du gott om tips för jobbsökning i olika livssituationer. Statens arbetsplatser hittar du på adressen valtiolle.fi.

I dagens läge lägger många företag ut rekryteringen på bemanningsföretag som tar hand om arbetsgivarens skyldigheter åt företagen som anställer arbetstagaren.

Sånt här företagarna år till exempel Academic Work, Adecco, aTalent, Barona, Biisoni, eezy, Eilakaisla, Manpower och Staffpoint.

LinkedIn är ett socialt medium som fokuserar på yrkesinriktad nätverksbildning. I LinkedIn är det möjligt att nätverka, hitta jobbannonser eller bli upptäckt själv. En del arbetsgivare och headhunters söker lämpliga personer för arbetsuppgifter i LinkedIn. I LinkedIn publiceras lediga tjänster i många olika branscher, och därför gäller det att vara närvarande där.

Du kan ställa in en jobbsökningsvakt i din profil och lägga ut ett meddelande för rekryterare att du söker jobb. Läs mer om LinkedIn.

Visste du att många läroanstalter har egna jobbsökningssidor för studerande och alumner? En del av dem finns i skolornas intranätsystem, men många finns på öppna webbplatser som alla har åtkomst till. Glöm inte att titta på ditt fackförbunds sidor; en del fackförbund upprätthåller en egen jobbsökningswebbplats.

Om du inte hittar ett lämpligt jobb men har siktet inställt på en bestämd arbetsplats, finns det möjlighet att lämna öppna ansökningar på de flesta företagens webbplatser. I en öppen ansökan berättar du om vilken typ av jobb du söker, och om företaget inom kort får en ledig tjänst som motsvarar din ansökan, så har de redan din ansökan färdigt!

Det är också möjligt att hitta arbetsplatser på Facebook i olika grupper och på plattformen för arbetsplatser. Ledigförklarade arbetsplatser syns i nyhetsflödet och i annonserna, och du kan söka lediga arbetsplatser med hjälp av sökfunktionen. Du kan också ställa in ett larm för intressanta arbetsplatser. Då skickar Facebook automatiskt aviseringar till dig om nya lediga arbetsplatser.