Mistä työtä?

Työnhaun ensimmäinen vaihe on selvittää, mitä kautta töitä haetaan. Keinoja on ehkä enemmän kuin arvaatkaan!

Tietoa avoimista työpaikoista löytyy monista eri lähteistä: työnhakusivustoilta, sosiaalisesta mediasta, potentiaalisten työpaikkojen verkkosivuilta, työ- ja elinkeinopalveluista, sanoma- ja ilmaisjakelulehdistä jne. Työnhakija voi myös ottaa suoraan yhteyttä kiinnostavaan yritykseen ja tiedustella olisiko heillä avoimia työpaikkoja.

Voit myös tehostaa työnhakuasi hankkimalla esimerkiksi järjestyksenvalvojakortin, anniskelupassin tai muun työelämän lupakortin. Näin työpaikan saaminen ei jää ainakaan siitä kiinni!

työnhakija tabletilla

Kaikkia työpaikkoja ei laiteta avoimeen hakuun, joten työtä etsivän kannattaa kertoa työnhausta sukulaisille, ystäville ja muille verkostoille.

Kätevin tapa etsiä työpaikkailmoituksia on erilaisten työnhakusivustojen kautta. Suosittuja työnhakusivustoja ovat esimerkiksi Duunitori, Oikotie ja Jobly. Työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämältä Työmarkkinatorilta löydät avoimien työpaikkojen lisäksi runsaasti vinkkejä työnhakuun eri elämäntilanteissa. Valtion työpaikat löydät osoitteesta valtiolle.fi.

Nykyisin monet yritykset ulkoistavat rekrytoinnin vuokratyöfirmoille, jotka hoitavat työnantajan velvoitteet työntekijää palkkaavan yrityksen puolesta. Lue lisää vuokratyöstä täältä.

Vuokratyöyrityksiä ovat esimerkiksi:

LinkedIn on ammatilliseen verkostoitumiseen keskittynyt sosiaalinen media, jonka kautta voi verkostoitua, löytää työpaikkailmoituksia tai tulla itse löydetyksi. Osa työnantajista ja headhuntereista etsii tehtäviin sopivia henkilöitä hakemalla heitä LinkedInistäLinkedInissä ilmoitetaan avoimeksi useiden eri alojen työpaikkoja, joten siellä kannattaa olla läsnä.

Voit asettaa profiiliisi hakuvahdin sopivista työpaikoista sekä rekrytoijille ilmoituksen siitä, että olet etsimässä töitä. Lue täältä lisää LinkedInin käytöstä.

Tiesitkö, että monilla oppilaitoksilla on opiskelijoille ja alumneille tarkoitettu oma työnhakusivusto? Jotkin näistä ovat koulun intranetissä, mutta useat ovat avoimella sivustolla jokaisen nähtävissä. Muista tarkistaa myös ammattiliittosi sivut; jotkin ammattiliitot ylläpitävät omaa työnhakusivustoa.

Mikäli sopivaa paikkaa ei löydy ja sinulla on tietty työpaikka mielessä, voit jättää useimpien yrityksien verkkosivuilla avoimen hakemuksen. Avoimessa hakemuksessa kerrot minkä tyyppistä työtä etsit ja jos yritys on tarjoamassa vastaavaa työtä lyhyen ajan sisällä, on heillä sinun hakemuksesi jo valmiina!