Työ on meille muutakin kuin tapa ansaita rahaa. On tärkeää löytää työ, joka innostaa ja kiinnostaa sinua. Vietät ison osan päivästäsi työpaikalla, joten miksi et tekisi työtä, jota rakastat? Se miltä oma työura näyttää ja mihin suuntaan se on menossa on sinusta itsestäsi kiinni.
Työuralle mahtuu monenlaisia haasteita ja mahdollisuuksia. Voit tehdä suunnitelmia, joissa on erilaisia lyhyen ja pitkän aikavälin vaihtoehtoja urapolullesi. Työura koostuu nykyään yhä useammin useista eri työsuhteista työelämän varrella. Nopeita ratkaisuja ei yleensä ole, mutta ahkeruus ja ripaus rohkeutta vie sinua eteenpäin kohti tavoitteitasi.
Portfolio ja ansioluettelo
Portfolioon eli ansiokansioon voit liittää kaikki koulu- ja työtodistukset ja mahdolliset muut todistukset esimerkiksi luottamustehtävistä. Lisäksi portfoliossa on opintojen tai aiempien työpaikkojen aikana tehtyjen töitä, ns. työnäytteitä. Portfolio on hyvä tapa vakuuttaa työnantaja omasta osaamisesta jo siinä vaiheessa, kun työkokemusta ei vielä ole kertynyt. Sen avulla voi vapaamuotoisemmin esitellä omaa osaamistaan ja taitojaan.
Portfolio voi olla esimerkiksi verkkoportfolio, perinteinen kansio tai video. Jos mahdollista, niin portfolio kannattaa toteuttaa digitaalisesti, jotta se näkyy internetissä kaikille potentiaalisille työnantajille. Yksi vaihtoehto on luoda oma nettisivusto, jossa osaamista voi tuoda esiin tekstin, kuvien ja videoiden avulla. Jos nettisivuston luominen tuntuu hankalalta, niin sopiva vaihtoehto voi olla esimerkiksi Instagram, jossa omaa osaamista voi esitellä kuvien ja lyhyiden videoiden muodossa. Tieto sähköisestä portfoliosta kannattaa mainita hakemuksessa ja ansioluettelossa.
Ansioluettelo (Curriculum Vitae) eli CV kokoaa yhteen koulutuksesi ja aikaisemmat työtehtävät nimensä mukaisesti luetteloon. Ansioluettelon tulisi välittää potentiaaliselle työnantajalle tieto miltä hakijan työura näyttää tähän mennessä ja mihin suuntaan se mahdollisesti on menossa. Ansioluettelossa kerrot esim. tutkinnostasi, työkokemuksesta, kieli- ja ohjelmistotaidoista jne. Ansioluettelon malleja löydät esimerkiksi Canvasta ja Wordistä.
Kehitä omaa osaamistasi
Osaamisen kehittäminen on osa työelämää ja sinun on oltava valmis oppimaan koko ajan uutta. Mikään ei ole työelämässä yhtä varmaan kuin muutos. Muista seurata oman alasi kehittymistä ja etsi aktiivisesti tapoja uudistaa omaa työtäsi ja työtapojasi. Hyvä kanava tähän on esimerkiksi ammatilliseen verkostoitumiseen tarkoitettu LinkedIn.
Ellei työtehtäväsi tai ala, jolla työskentelet tunnu omalta, niin voit aina opiskella jotain uutta. Työtehtävästä toiseen vaihtaminen ei välttämättä vaadi uutta tutkintoa. Joskus riittää, että täydennät opintojasi esimerkiksi suorittamalla erikoistumisopintoja tai kursseja. On kuitenkin aloja, joilla vaaditaan juuri kyseisen alan tutkinto, joten silloin sinun kannattaa varautua useamman vuoden opiskeluun täyspäiväisesti tai työsi ohessa. Tulevaisuuden työuralla vaaditaan moniosaamista, joten omaa osaamista kannattaa siis kehittää koko ajan.
Ammatti-identiteetti
Ammatti-identiteetti määrittelee sen, kuka olet ja mihin olet urallasi matkalla. Se auttaa sinua sanoittamaan omaa osaamistasi ja helpottaa työnhakutilanteista selviytymistä. Ammatti-identiteetissä on kyse siitä, että tiedät, mikä tekee sinusta hyvän työntekijän ja mitkä ovat juuri sinun vahvuutesi.
On tärkeää, että teet töitä oman urasi kehittymisen eteen. Työt ja tehtävät muuttuvat ja omaa osaamista täytyy pitää yllä. Lisäksi sinun on osattava ”myydä” omaa osaamista, sillä saatat joutua kilpailemaan työtehtävistä myös oman työpaikan sisällä. Joustavuus on tärkeää, sillä sinun on kyettävä tuomaan omaa ammatti-identiteettiä esiin eri näkökulmista riippuen siitä, mitä työtä olet hakemassa.
Osa ammatti-identiteettiä on henkilöbrändi eli työnantajalle välittyvä mielikuva siitä, millainen tyyppi olet. Työnantajalle on tärkeää rekrytoida työntekijöitä, joilla on oikeanlainen asenne. Uuden työntekijän täytyy sopia mukaan työpaikan työporukkaan ja -kulttuuriin.
Rakenna ja ylläpidä LinkedIn-profiilisi siten, että potentiaalinen työnantaja saa siitä kokonaiskuvan kaikesta mitä olet opiskelusi ja urasi aikana tehnyt. LinkedIn-profiili kannattaa tehdä huolellisesti jo ennen työnhaun aloittamista. Profiiliin kannattaa valita laadukas profiilikuva sekä kansikuva, jotka sopivat omaan ammatti-identiteettiin. LinkedIn-profiilissa on paljon erilaisia osioita liittyen työhistoriaan, koulutukseen ja osaamiseen. Ne kaikki kannattaa täyttää huolellisesti ja lisäksi pyytää suosittelijoiksi entisiä ja nykyisiä työkavereita ja työnantajia.
Profiilia kannattaa täydentää koko ajan ja linkittää sinne työnäytteitä, kuten esimerkiksi blogikirjoituksia. LinkedInissä voi myös julkaista omia työelämään tai ammattiin liittyviä kirjoituksia, jakaa päivityksiä ja tykätä muiden päivityksistä. Päivittyvä ja kattava profiili herättää potentiaalisten työnantajien kiinnostuksen.
LinkedInissä voi rakentaa omaa verkostoa ja liittyä oman ammattialansa ryhmiin. Ryhmät ovat hyvä tapa tutustua muihin samalla alalla työskenteleviin, keskustella heidän kanssaan ja saada tietoa oman alan ajankohtaisista asioista. Laajat verkostot voivat poikia työtarjouksia ja sen kautta voit saada tietoa myös sellaisista työpaikoista, joita ei ole laitettu avoimeen hakuun (ns. piilotyöpaikat).
Työskentely tai opiskelu ulkomailla
Haluatko kartuttaa kokemusta ja kielitaitoa työskentelemällä tai opiskelemalla ulkomailla? Voit hakea ulkomaille opiskelemaan, työharjoitteluun, töihin tai vapaaehtoistyöhön. Kansainvälisestä työkokemuksesta on sinulle varmasti hyötyä jatkossa.
Töiden hakeminen on helpointa Euroopassa, sillä suomalaisena et tarvitse työlupaa työhön toisessa EU- tai ETA-maassa. EU-kansalaisena sinulla on samat oikeudet kuin maan omilla kansalaisilla. Hyödyllistä tietoa ulkomaille hakemisesta löydät työ- ja elinkeinopalveluiden verkkosivustolla.

Testaa, miten hyvin luit sivun: