Maksuton Kesäduunari-info on kesätyöntekijöiden tukena koko kesän

Kesäduunarineuvoja Vee Tirinen pitää tärkeänä, että nuorille tarjotaan matalan kynnyksen neuvontapalvelua, joka toimii tukena, kun he ottavat ensiaskeliaan työelämässä.

– Kesäduunari-infosta voi kysyä neuvoa jo ennen työsopimuksen allekirjoittamista, jos jokin sopimuksen kohta tuntuu epäselvältä tai jos haluaa varmistua, että kaikki kirjaukset ovat oikein. Apua saa myös palkkaan, työvuoroihin ja koeaikaan liittyviin kysymyksiin, Tirinen painottaa.

Tirinen on opiskellut oikeustieteitä Itä-Suomen yliopistossa. Hän on perehtynyt työoikeuteen notaarityössään, jossa hän selvitti alustatalouden työaikakäytäntöjä. Tämä on hänen toinen kesä kesäduunari-neuvojana.

Matalan kynnyksen tukea luottamuksellisesti

Viime vuonna kesätyöntekijöiden kysymykset liittyivät erityisesti palkkaan, työaikoihin, työsopimukseen ja työturvallisuuteen. Palkassa mietitytti eniten palkan ja lisien määrä, kun taas työajassa pohditutti, kuuluuko työnantajan maksaa palkkaa perutun työvuoron ajalta.

Tirinen korostaa, että avun pyytämiseen on aina matala kynnys, sillä kysymykset käsitellään luottamuksellisesti.

– Nuoren kannattaa perehtyä huolellisesti omiin oikeuksiinsa ja velvollisuuksiinsa. Yksin ei tarvitse tai kannata jäädä, kun kohtaa ongelman, hän lisää.

Nuoria työllistävät työnantajat sekä kesätyöntekijöiden läheiset voivat myös kysyä Kesäduunari-infosta neuvoja.

Neuvontaa läpi kesän

Kesäduunari-info palvelee 2.5.–31.8.2024. Kesäduunarineuvojan tavoittaa arkisin kello 9–15 puhelimitse numerosta 0800 179 279 tai WhatsApp-sovelluksella numerosta 040 747 1571. Kesätyöntekijä voi ottaa yhteyttä myös sähköisellä yhteydenottolomakkeella. Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi halutessaan ottaa yhteyttä myös nimettömästi.

Ennen yhteydenottoa voi tutustua usein kysyttyjen kysymyksien vastauksiin ja kesäduunarin muistilistaan Kesäduunari-infon verkkosivuilla.

Kuvia Vee Tirisestä löytyy täältä (kuvat: Pauli Vento, SAK)

Kesäduunarineuvoja Vee Tirinen, puh. 040 747 1571