Työnhaku

Ota täältä työnhaku haltuun ja löydä näillä vinkeillä itsellesi unelmien työpaikka!

Työnhaku on jokaiselle ajankohtainen asia vähintään kerran elämässä. Määräaikaisten sopimusten yleistyttyä työnhakuun saattaa joutua ryhtymään jopa useamman kerran vuodessa.

Kuva: Valeriy_G/iStock

Mistä työtä?

Työnhaun ensimmäinen vaihe on selvittää, mitä kautta töitä haetaan. Keinoja on ehkä enemmän kuin arvaatkaan!

Tietoa avoimista työpaikoista löytyy monista eri lähteistä: työnhakusivustoilta, sosiaalisesta mediasta, potentiaalisten työpaikkojen verkkosivuilta, työ- ja elinkeinopalveluista, sanoma- ja ilmaisjakelulehdistä jne. Työnhakija voi myös ottaa suoraan yhteyttä kiinnostavaan yritykseen ja tiedustella olisiko heillä avoimia työpaikkoja.

Mitä dokumentteja tarvitsen työnhakuun?

Työhakemuksessa osoitat, että sinulla on työpaikkailmoituksessa vaaditut ominaisuudet tai halua kehittää itseäsi. Sinun kannattaa korostaa omia vahvuuksiasi, jotka tekevät sinusta soveltuvan tehtävään. Nuorelta työnhakijalta puuttuvan laajan työkokemuksen voi korvata monissa tehtävissä oikeanlaisella asenteella ja innolla uuden oppimiseen.

Työhakemus on kirjoitettava kuhunkin paikkaan erikseen, jolloin voit korostaa juuri niitä asioita, joita kyseisessä paikassa tarvitaan. Samaa hakemusta ei kannata lähettää sellaisenaan moneen paikkaan.

Hakemuksessa on perusteltava, miksi haluat tulla valituksi kyseiseen tehtävään. Kerro hakemuksessa työ- ja koulutushistoriastasi, millaisissa tehtävissä viihdyt ja millainen työntekijä olet. Ellei sinulla ole aiempaa työkokemusta, voit hakemuksessa kertoa harrastuksista, luottamustehtävistä ja muista vastuullisista tehtävistä.

Työhakemuksessa ei saa olla turhan vaatimaton, mutta on pysyttävä totuudessa. Hakemuksen suosituspituus on yksi sivu (A4).

Video on hyvä tapa tuoda esiin omaa persoonaa, sillä videolla asenne välittyy työnantajalle hyvin. Videohakemukset ovat yleistyneet ja joskus työnantaja voi pyytää videohakemuksen kirjallisen hakemuksen sijaan. Videon voi myös tehdä kirjallisen hakemuksen liitteeksi. Se on hyvä keino erottua muista hakijoista. 

Hyvä videohakemus on lyhyt ja ytimekäs. Videota tehdessäsi on tärkeä miettiä ja korostaa samoja asioita kuin tavallista hakemusta tehdessä. Myös videohakemus on syytä tehdä jokaiseen paikkaan erikseen, jotta pystyt tehokkaasti perustelemaan, miksi haluat juuri kyseisen työpaikan. 

Videolla on tärkeää kiinnittää huomiota valaistukseen ja äänenlaatuun. Kuvaamiseen ei tarvitse mitään erityisiä laitteita, sillä laadukasta jälkeä saa aikaan myös älypuhelimella. On tärkeää huolehtia siitä, että video kuvataan mahdollisimman valoisassa, rauhallisessa ja hiljaisessa tilassa. 

Ellet itse osaa kuvata ja editoida videota, niin kannattaa pyytää apua. Ystävistä tai läheisistäsi löytyy varmasti joku, joka on innostunut ja kiinnostunut videoiden tekemisestä.

Ansioluettelo eli CV (Curriculum Vitae) täydentää työhakemusta. Siitä ilmenee osaaminen, koulutus ja työkokemus. Ansioluettelon tiedot esitetään uusimmasta vanhimpaan eli järjestyksessä tuorein tieto ensin.

Hyvä ansioluettelo on virheetön, selkeä ja ytimekäs. Se korostaa haettavan tehtävän kannalta olennaisia asioita. Ansioluettelon suosituspituus on korkeintaan kaksi sivua (A4). Jos sinulla ei ole pitkää työhistoriaa, kannattaa mainita ansioluettelossa kaikki mahdollinen työkokemus. Lisäksi voit kertoa mitä muuta olet tehnyt, kuten esimerkiksi toiminta oppilas- tai opiskelijakunnassa sekä vapaaehtoistyö tai osallistuminen kielikursseille. Käy lataamassa itsellesi ilmainen ansioluettelomalli!

Perinteinen ansioluettelo voi hukkua muiden ansioluetteloiden joukkoon, jos hakijoita on paljon. Visuaalisesti erottuvan ansioluettelon voit tehdä esimerkiksi internetistä löytyvällä ilmaisella Canvalla tai Wordin/Pagesin mallipohjia apunaan käyttäen.

Varsinkin luovilla aloilla portfolio on hyvä pitää jatkuvasti ajan tasalla. Kerää jatkuvasti työnäytteitä ja valikoi niistä parhaat portfolioosi. Portfolio on hyvä tapa vakuuttaa työnantaja omasta osaamisesta jo siinä vaiheessa, kun työkokemusta ei vielä ole kertynyt. Sen avulla voi vapaamuotoisemmin esitellä omaa osaamistaan ja taitojaan.

Työnhakuprosessin aikana sinulta pyydetään usein suosittelijoita. Suosittelija voi olla esimerkiksi esihenkilö tai opettaja. Suosittelijoilla tulisi olla kokemusta työskentelystä kanssasi. Älä siis laita suosittelijaksi ihmistä, joka on esihenkilö vain paperilla, mikäli hän ei ole seurannut työntekoasi aktiivisesti! ⁠Muistathan aina pyytää suosittelijalta etukäteen luvan, ennen kuin liität hänet hakemukseen suosittelijaksi.