Kiinnostus ja koulutus avaavat ovia pelialalle

Videopelien pelaaminen on kiinnostanut minua aina. Kun minulle selvisi, että pelien kehittämistä voisi opiskella, kiinnostuin myös siitä. Samoihin aikoihin aloin harrastaa 3D-mallinnusta, ja sen myötä ajatus ammatista pelien parissa vahvistui entisestään. 

Pääsin yläasteen jälkeen opiskelemaan Stadin ammatti- ja aikuisopistoon audiovisuaalisen viestinnän osaamisalalle. 

Pelialan opiskelija Alex Savander
Pelialan opiskelija Alex Savander

Opintojen pääaiheena oli pelinkehitys eli koodaaminen sekä työskentely erilaisia pelin tekemiseen vaadittavia elementtejä yhdistävän pelimoottorin parissa. Sain koulusta myös vahvan perusosaamisen videosta, äänestä, valokuvasta, animaatiosta ja graafisesta ilmaisusta. 

Opinnot ovat osoittautuneet tosi kiinnostaviksi, ja opintoihin sisältyneet harjoittelujaksot ovat tarjonneet hyvän väylän sekä testata osaamistani käytännössä että oppia paljon uutta. Ensimmäisen harjoitteluni tein Helsinki XR Centerissä, jossa työstin erästä peliä englanninkielisen henkilön ohjauksessa. Toinen harjoittelupaikka oli Animaatiokopla, joka suunnittelee ja toteuttaa animaatioita erilaisiin käyttötarkoituksiin.  

”Jos haluaa päästä pelialalle ja menestyä, pitää olla todella kiinnostunut peleistä ja valmis kehittämään omia taitojaan myös vapaa-ajalla.”

Valmistun ammattiopistosta keväällä 2020. Työpaikkaa minulla ei vielä ole, mutta aion hakea pelialan töitä. Mieluiten työskentelisin jossain suhteellisen pienessä pelejä kehittävässä firmassa. Haaveilen myös omasta firmasta, jossa voisin työstää omia projekteja tuttujen ihmisten kanssa. Toisaalta tiedostan, että onnistuminen pelialan yrittäjänä on haastavaa. Pelinkehitystyössä minua kiinnostavat pelien monet eri osa-alueet sen sijaan, että haluaisin erikoistua esimerkiksi koodaamiseen tai suunnitteluun.  

Jos haluaa päästä pelialalle ja menestyä, pitää olla todella kiinnostunut peleistä ja valmis kehittämään omia taitojaan myös vapaa-ajalla. Enkä tarkoita vain pelaamistaitoja. Tulevaisuuden kannalta rohkaisevaa on se, että uusia pelifirmoja tuntuu tulevan koko ajan lisää. Se tarkoittaa, että tarvitaan myös uusia pelinkehittäjiä ja koodareita. Töitä kannattaa hakea rohkeasti monesta paikasta.

Alex Savander

Haastattelu: Kreetta Haaslahti