Järjestötyö kannattaa – harrastuksesta unelmien työ

Jo teini-ikäisenä halusin harrastuksen, jonka kautta voisin tehdä muiden ihmisten kanssa hyvää muille. Pienellä kotipaikkakunnallani ei ollut kauheasti harrastusmahdollisuuksia, joten hakeuduin seurakunnan isostoiminnan pariin. 

Tämän jälkeen tuntui luontevalta lähteä mukaan opiskelijakunnan hallitukseen lukiossa, jonka aloitin 2011. Siitä lähtien olen ollut tavalla tai toisella mukana järjestötoiminnassa koko ajan. 

Vuonna 2012 kipinä vaikuttamiseen syttyi toden teolla. Osallistuin aktiivisesti Suomen Lukiolaisten Liiton toimintaan ja pääsin tekemään monenlaisia johtamiseen, hallintoon ja tapahtumien järjestämiseen liittyviä hommia. 

Järjestötyö avautui harrastuksesta Iiris Hynöselle.
Järjestöaktiivi Iiris Hynönen

Jatkoin opintojani Diakonia-ammattikorkeakoulussa, ja Lukiolaisten Liitto vaihtui opiskelijakunta O’Diakoon. Sosionomin opintojeni ohessa toimin ensin kaksi vuotta O’Diakon hallituksen puheenjohtajana ja sitten edustajiston puheenjohtajana. Sitä kautta tutustuin myös Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKin toimintaan, ja vuoden 2019 olin SAMOKin puheenjohtaja.  

Aktiivinen osallistuminen opiskelijakuntien ja järjestöjen toimintaan on ehdottomasti kannattanut. Olen saanut todella hyvät verkostot niin työelämän kuin ylipäätään elämän kannalta. Olen saanut paljon ystäviä ja oppinut asioita, joita en koulun penkillä ennen työelämään siirtymistä olisi muuten välttämättä oppinut. Myös unelmieni urapolku on muuttunut todeksi nopeammin kuin olin uskaltanut haaveilla, sillä marraskuusta 2019 alkaen olen toiminut Suomen Lukiolaisten Liiton sosiaalipoliittisena asiantuntijana.

”Tässä työssä pääsen haastamaan itseäni, tekemään minua oikeasti kiinnostavia juttuja ja vaikuttamaan minulle tärkeisiin asioihin.”

Tässä työssä pääsen haastamaan itseäni, tekemään minua oikeasti kiinnostavia juttuja ja vaikuttamaan minulle tärkeisiin asioihin, kuten siihen, että kaikilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella ja vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. 

Oma urapolkuni on opettanut minulle sen, että aina kannattaa unelmoida ja lähteä rohkeasti mukaan itseä kiinnostaviin juttuihin. Sitä kautta voi päätyä yllättäviin paikkoihin. 

Iiris Hynönen

Teksti: Kreetta Haaslahti