Monipuolinen metsäala

Kiinnostuin metsäalasta jo nuorena, kun asuin maaseudulla ja tein metsätöitä isäni kotitilalla. Tarkemmin asiaa pohdittuani valitsin metsätalousinsinöörin koulutuksen, sillä minua kiinnostivat erityisesti suunnittelu- tai työnjohtotehtävät.

Opiskelin insinööriksi Mikkelin ammattikorkeakoulussa ja pääsin kolmantena opiskeluvuonna työharjoitteluun nykyisen työnantajani Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Pirkan palvelukseen. Seuraavana vuonna sain mahdollisuuden toimia kenttäesimiehen roolissa työnjohtajana puunkorjuu-urakoitsijoille, metsureille ja maanmuokkausyrittäjille. Puolen vuoden kuluttua siirryin metsäsuunnittelutehtäviin, ja sitten nykyiseen tehtävääni metsäasiantuntijaksi Kuoreveden alueelle. Työnantaja vaikutti kivalta, sain hiljalleen lisää vastuuta ja niin tämä ura pikkuhiljaa alkoi. Nyt on menossa jo viides vuosi näissä tehtävissä.

Metsänhoitoyhdistykset palvelevat metsänomistajia kaikissa metsän hoitoon ja käyttöön liittyvissä asioissa. Yksi tärkeimmistä tehtävistämme on metsänomistajien edun ajaminen esimerkiksi puukauppa-asioissa. Huolehdimme metsänhoitotöiden suunnittelusta ja toteuttamisesta, ja myös metsäsuunnittelu, tila-arviot ja mahdolliseen metsän myyntiin tai sukupolvenvaihdokseen liittyvät palvelut kuuluvat toimenkuvaamme.

Metsäasiantuntijana pääsen tekemään todella monipuolisesti erilaisia metsään liittyviä asioita. Tehtäviini kuuluvat puukaupan, metsänhoidon ja muiden asiantuntijapalveluiden markkinointi ja myynti sekä metsänomistajien neuvonta. Työ on vaihtelevaa, se sisältää sopivasti haasteita ja pystyn itse suunnittelemaan työviikkoni. Myös vuodenajat vaikuttavat työn sisältöön. Esimerkiksi keväällä metsänuudistamistyöt ja niiden suunnittelu vievät enemmän aikaa. Keväinen työ maastossa on yksi työni parhaita puolia.

Jos jossain vaiheessa kaipaisin uusia tuulia, metsän parista löytyy muitakin mielenkiintoisia työtehtäviä, joita voisin tällä koulutuspohjalla tehdä. Metsäalaa voin suositella niille, jotka pitävät luonnossa liikkumisesta ja monipuolisesta työnkuvasta.

Tomi-Pekka Heikkilä

Haastattelu: Kreetta Haaslahti