Työ vei kauas kotoa – ja se kannatti

Olen luonteeltani menevä ja empaattinen, tulen ihmisten kanssa hyvin toimeen ja minulla on aina ollut kova auttamisen tarve. Siksi hain lukion jälkeen ammattikorkeakouluun opiskelemaan hoitoalaa. Joulukuussa 2018 valmistuin terveydenhoitajaksi sairaanhoitajan pätevyydellä. Opinnot sisälsivät useita harjoittelujaksoja ja se oli hyvä juttu. Pääsin näkemään käytännössä, millaista tämä monipuolinen työ on leikkaus- ja anestesiatyöstä lastenneuvolaan.

Valmistuttuani sain töitä Lapista, Ivalon kunnasta. Toimin terveydenhoitajan sijaisena Inarin terveystalolla. Vastuullani oli lastenneuvola, ala-asteen kouluterveydenhuolto ja sairasvastaanotto. Työ vaati muuttoa toiselle puolelle maata, mutta onneksi tartuin tilaisuuteen.

Aluksi minua jännitti ihan hirveästi. Pohdin, että riittääkö ammattitaitoni vastavalmistuneena tekemään töitä yksin. Ensimmäiset pari kuukautta olivat raskaita henkisesti ja fyysisesti. Kesti aikansa tottua uuteen ympäristöön, ihmisiin ja siihen, että työkaverit olivat pääasiassa puhelimen päässä. Lisäksi Lapissa oli kaamos, joten pimeää oli sekä töihin mennessä että sieltä tullessa. Olo alkoi helpottua maaliskuussa samaan tahtiin, kun valo lisääntyi ulkona. Työ oli palkitsevaa ja sain asiakkailta kiitosta. Myös tunne siitä, että minuun luotettiin, kantoi pitkälle. Minua ei missään vaiheessa jätetty yksin, vaan sain kaiken tarvitsemani avun. Minulla oli myös rohkeutta kysyä, jos en tiennyt jotain.

Lapissa vietetty aika oli todella antoisaa. Työhön liittyvä vastuu oli suuri, mutta oli kunnia saada se kannettavaksi. Kasvoin kahdeksan kuukauden aikana henkisesti monta vuotta. Sain uusia ystäviä ja ihastuin Lapin luontoon. Sijaisuuden päätyttyä palasin kotiseudulleni, mutta huomaan miettiväni, milloin ja miten voisin palata Lappiin. Ehkä muutamme sinne yhdessä mieheni valmistuttua. Senkään ei tarvitse olla lopullinen ratkaisu. Voisimme katsoa siellä yhden vuodenkierron ja pohtia sitten, viihdymmekö vai palaammeko etelään.

Sairaanhoitajan ammatti on todella monipuolinen, työkenttä laaja, etenemismahdollisuuksia paljon ja työtä tarjolla miltei kaikissa maailman kolkissa. Minusta tämä on loistava ammatinvalinta!

Emmi Koskinen

Haastattelu: Kreetta Haaslahti