Oma juttu auttaa motivoitumaan!

Oma juttu on hyvä löytää, sillä se motivoi, pohtii Oskari Puikko

Yläasteella koulu ei oikein maistunut. En pärjännyt matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa, ja ajattelin, että lukio ei ole minua varten. Kasiluokalla osallistuin valinnaiseen Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jonka aikana keksittiin liikeidea ja perustettiin oma yritys. Silloin kiinnostukseni liiketaloutta kohtaan heräsi. Halusin oppia enemmän.

Hain ammatilliseen oppilaitokseen suorittamaan liiketoiminnan perustutkintoa asiakaspalvelun ja myynnin osaamisalalta. Suunnitelmissani oli suorittaa ensin merkonomin tutkinto ja sitten jatkaa tradenomiksi ammattikorkeakoulussa. Ajattelin, että myymäläpäällikön työ voisi olla minua varten, ja tradenomin koulutuksella minulla olisi paremmat mahdollisuudet saavuttaa tavoitteeni.

Opiskelu merkonomiksi sujui hyvin. Pärjäsin opinnoissa ja motivaatiota riitti, kun olin löytänyt oman juttuni. Suoritin kaksi opintoihini kuuluvista työharjoittelujaksoista Tanskassa ja Portugalissa. Kuukauden mittaiset jaksot ulkomailla 17- ja 18-vuotiaana lisäsivät ymmärrystä ja kiinnostusta eri kulttuureita kohtaan, ja vahvistivat totta kai myös englannin kielen taitoa. Näin syttyi kipinä kansainvälisyyteen. Tähän asti olin tuskaillut tradenomiopintojen suuntautumisvaihtoehtojen kanssa, mutta nyt valinta oli selvä – suuntautuisin kansainväliseen kauppaan.

Tällä hetkellä tradenomin opintoja on jäljellä noin 1,5 vuotta. Opiskelu ammattikorkeakoulussa on selvästi vaativampaa kuin ammatillisessa oppilaitoksessa. Nyt pitää lukea paljon ja nähdä enemmän vaivaa, että saa kursseista hyviä arvosanoja. Motivaationi on kasvanut entisestään, ja tähtäimeni on taas korkeammalla. Tradenomiksi valmistuttuani suunnitelmissani on jatkaa kauppatieteiden maisteriksi ja löytää sitä kautta joskus paikkani työelämän johtotehtävissä.

Oma koulutieni on opettanut sen, että yläasteen todistus ei määritä sitä, mitä minusta tulee isona eikä sillä ole jatko-opintojen kannalta isoa merkitystä, meneekö lukioon vai ammattikouluun. Molemmista voi halutessaan myöhemmin hakea ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Työ on niin iso osa elämää, että ammattia ei kannata valita hyvän palkan tai kavereiden takia, vaan kuunnella itseään ja valita polku, joka vastaa omia kiinnostuksen kohteita.

Oskari Puikko

Haastattelu: Kreetta Haaslahti