Välivuodesta vauhtia uraunelmiin

Kirjoitin ylioppilaaksi keväällä 2019 ja hain heti Tampereen yliopistoon opiskelemaan journalistiikkaa ja kirjallisuustieteitä, mutta en päässyt kouluun ensimmäisellä yrittämällä. Aluksi se oli tosi kova pala, ettei opiskelupaikkaa irronnut, vaikka luin tosi paljon. Lopulta välivuoden pitäminen on ehdottomasti kääntynyt voitoksi. Olin kuitenkin niin poikki ylioppilasvuodesta, että teki ihan hyvää rauhoittua ja tehdä hetken aikaa jotain ihan muuta.

Hain ja sainkin töitä Poriin avautuneesta uudesta street food -ravintolasta, jossa työskentelen lähinnä keittiön puolella. Tämä on ollut ihana paikka viettää välivuotta. Olen saanut tehdä töitä kivojen ihmisten kanssa ja töihin on ollut mukava mennä joka päivä. Keittiötyö oli minulle uutta, joten olen oppinut paljon eikä tylsiä hetkiä ole tullut missään vaiheessa. Keittiötyöskentelyn ja street food -annosten valmistamisen ohella tärkeimpiä tämän työn tarjoamia oppeja ovat olleet paineensietokyky ja huolellinen työskentely kiireessä.

Välivuodesta vauhtia. "Jos joku juttu kiinnostaa, niin siitä kannattaa ottaa selvää ja kulkea rohkeasti sitä kohti" kehottaa kuvassa oleva Sanni Sundvall.

Nyt elän jännittäviä aikoja, sillä odotan tämän kevään valintakokeiden tuloksia. Välivuoden aikana minulla oli aikaa miettiä asioita vähän tarkemmin ja suunnitelmani jatko-opintojen suhteen muuttuivatkin hiukan. Tällä kertaa hain Turkuun ja Helsinkiin opiskelemaan kulttuurituotantoa ammattikorkeakoulussa. Lisäksi hain Turun yliopistoon lukemaan Suomen kieltä. Koronan takia pääsykokeet suoritettiin pääosin etänä. Minulle se sopi hyvin. Sain tehdä kokeet omassa rauhassa ilman paineita, joita viime keväänä koin, kun näin kuinka paljon muita ihmisiä pääsykokeisiin tuli.

Kannustan miettimään rauhassa omia valintoja ja suuntaa, johon haluaa lähteä. Toisaalta kannattaa luottaa myös intuitioon. Jos joku juttu kiinnostaa, niin siitä kannattaa ottaa selvää ja kulkea rohkeasti sitä kohti. Minun uraunelmani on kuulua jonain päivänä isojen festareiden tuotantotiimiin, ja ensimmäinen askel kohti haaveen toteutumista olisi paikka ammattikorkeakoulussa.

Sanni Sundvall

Haastattelu: Kreetta Haaslahti
Kuva: Vivianna Mäkinen