Kiinnostava ala löytyi monen mutkan kautta

Olin yläasteikäisenä tosi kiinnostunut valokuvauksesta. Koulutusväyliä alalle olivat aikuisopinnot tai korkeakoulu eikä toisen asteen koulutusta ollut tarjolla. Siksi hakeuduin ensin ammatilliseen oppilaitokseen opiskelemaan graafista suunnittelua. Ala oli minulle vieras, mutta jälkeenpäin ajateltuna koulutus oli tosi hyödyllinen.

Valmistuttuani tein pari vuotta töitä keittiökalustetehtaassa ja hain samalla opiskelemaan valokuvausta. Ovet kouluun eivät auenneet ja kolmannen hakukerran koittaessa päätin varasuunnitelmana hakea myös ammattikorkeakouluun. Pohtimalla kiinnostuksen kohteitani löysin Opintopolku-portaalista restonomikoulutuksen. Pääsykokeiden ryhmähaastattelussa totesin, että teen kaikkeni hyvien arvosanojen eteen, jos vain pääsen kouluun. Parin työssäolovuoden jälkeen opiskelumotivaationi oli korkealla.

Kiinnostava ala löytyi Kiialle monen mutkan kautta.

Restonomiopinnot alkoivat syksyllä 2017 ja nyt käynnissä on viimeinen opiskeluvuosi. Matka on ollut hieno. Jo ensimmäisenä vuonna sain toimia projektipäällikkönä koulussamme järjestetyllä kansainvälisyysviikolla ja restonomien Resto2019 SM-kilpailuissa joukkueeni nappasi toisen sijan. Molemmissa tapauksissa olen päässyt hyödyntämään ja testaamaan koulussa oppimiani asioita ja saanut samalla uusia kokemuksia.

Hyödynsin mahdollisuuden kansainväliseen vaihtojaksoon sekä ammattikoulussa että ammattikorkeakoulussa. Ne ovat olleet opettavaisia kokemuksia muun muassa yhteistyö- ja kommunikointitaitojen tärkeydestä. Keväällä 2020 minun oli tarkoitus lähteä suorittamaan harjoittelujaksoa Tourwise Ireland -matkatoimistoon Irlantiin, mutta koronan takia harjoittelu siirtyi ensi kevääseen. Nyt olen suorittanut viimeisiä opintojani ennen opinnäytetyön tekemistä. Jos kaikki menee hyvin, saan opinnäytetyöni tehtyä ennen harjoittelun alkamista.

Omien opintojeni aikana olen saanut arvokkaita kokemuksia, uusia kontakteja ja hyviä ihmissuhteita lähtemällä mukaan monenlaisiin juttuihin. Jos haluaa oikeasti oppia jotain, pitää olla aktiivinen ja kiinnostunut. Käteen jää paljon enemmän, kun panostaa kunnolla eikä yritä mennä siitä, missä aita on matalin.

Kiia Mäkinen

Haastattelu: Kreetta Haaslahti