Pyytämällä apua voin kehittyä työssäni

Suoritin viimeisen lähihoitajan opintoihini liittyvän harjoittelun tehostetun palveluasumisen osastolla. Siellä asukkaiden hyvinvoinnista huolehditaan ympärivuorokautisesti. Muistan vieläkin, miten jännittävää se aluksi oli. Omat, nyt jo edesmenneet isovanhempani olivat vielä suhteellisen nuoria, joten jännitin ikäihmisten kohtaamista ja hoitotoimenpiteiden sujumista. Jännitin myös sitä, miten uudet työkaverit ottavat minut opiskelijana vastaan.

Jännitys osoittautui turhaksi. Minut otettiin vastaan todella hyvin ja työkaverit olivat auttavaisia.

Greetta Tervo
Greetta Tervo on oppinut, että samoja työtehtäviä voi tehdä monella eri tavalla.

Opin työpaikan toimintatavat ja jännitys katosi, kun huomasin, että minähän osaan. Minulla oli kaksi työpaikkaohjaajaa, joista tuli minulle todella läheisiä. Pystyin jakamaan heidän kanssaan murheitani ja asioita, jotka harjoittelun aikana mietityttivät. Lopulta harjoittelu sujui niin hyvin, että sain samasta paikasta myös ensimmäisen työpaikkani lähihoitajana.

Aina kannattaa kysyä

Opin jo työurani alussa, että samoja työtehtäviä voi tehdä monella eri tavalla. Olin avoin ja vastaanottavainen, ja sainkin työkavereiltani hyviä vinkkejä ja neuvoja, joita olen sittemmin työssäni hyödyntänyt. Yksi työntekijä esimerkiksi näytti minulle, miten tukisukat saa puettua paljon helpommin kuin mihin olin itse tottunut. Samoin sain käytännöllisiä neuvoja housuvaipan vaihtamiseen. Olen aina kokeillut saamiani vinkkejä, ja ottanut ne käyttöön, jos olen kokenut ne itselleni toimiviksi.

Työn mielekkyyden kannalta on tärkeää olla muille sellainen työkaveri kuin toivoisi heidän olevan itselle.

Tällä hetkellä teen keikkatöitä vanhainkotiin ja myös siellä minua kannustettiin pyytämään apua tarvittaessa. Kysyn avoimesti yksinkertaiseltakin tuntuvia asioita. Siten saan varmistuksen sille, onko ok toimia niin kuin ajattelin. En koe itseäni tyhmäksi, vaikka kyselisinkin itsestäänselvyyksiä. Mieluummin kysyn ja varmistun kuin teen epävarmasti ja kysymättä.

Työn mielekkyyden kannalta on tärkeää olla muille sellainen työkaveri kuin toivoisi heidän olevan itselle. Hoitoalalla on paljon työntekijöitä ja hyvä työilmapiiri on työn sujumisen ja työssä jaksamisen kannalta keskeistä. Ilmapiiri on paljon kiinni siitä, miten työkaverit kohtelevat minua ja minä heitä. Kaikilla on välillä huonoja päiviä, mutta kiukkua ei pidä purkaa töissä. Kaikista ei tarvitse tykätä, mutta kaikkien kanssa pitää tulla toimeen.

Teksti: Kreetta Haaslahti