Lukion valinnainen kurssi auttoi löytämään kiinnostavan alan

”Onkohan tälle alalle jotain koulutusta”, huomasin miettiväni, kun suoritin lukion toisena vuonna festivaalin järjestämisen opintojaksoa. Opetuksen toteuttamisesta vastasi paikallinen Kuhmon Kamarimusiikki. Festivaalin tuottaja kertoi meille tapahtumien järjestämisestä ja pääsimme myös osallistumaan paikallisten tapahtumien toteuttamiseen työskentelemällä lipunmyynnissä, kahvilassa ja erilaisten juoksevien asioiden parissa. Kamarimusiikkifestivaalin kahviosta sain myös ensimmäisen kesätyöpaikkani.

Christina Piirainen löysi oman alansa sattumalta.

Aiempi haaveeni opettajan ammatista oli alkanut haalistua jo yläasteella, ja yhteishaun lähestyessä en enää tiennytkään, mitä haluan. Festivaalin järjestämisen opintojakson innostamana hakeuduin lopulta Humanistiseen ammattikorkeakouluun opiskelemaan kulttuurituottajaksi.

Voi siis sanoa, että suunta omalle uralle löytyi lukion valinnaiselta musiikin opintojaksolta.

Kulttuurituottajan koulutus tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet

Nyt neljän vuoden ammattikorkeakouluopintoni ovat puolivälissä ja voin sanoa, että olen ihan omalla alallani päästessäni suunnittelemaan ja tekemään erilaisia tapahtumia. Opintoihin kuuluu monipuolisesti erilaisia harjoittelujaksoja, joiden kautta saan hyvän kuvan siitä, mitä kaikkea tällä koulutuksella voi työkseen tehdä. Festivaalien ohella esimerkiksi liikuntatapahtumat, keikat ja museot ovat mahdollisia tulevia työpaikkoja kulttuurituottajalle.

Koulutuksen monipuolisuuden vuoksi suhtaudun tulevaisuuteen luottavaisesti siitäkin huolimatta, että koronavuodet ovat riepotelleet tapahtuma- ja kulttuurialaa aika pahasti.

Koulutuksen monipuolisuuden vuoksi suhtaudun tulevaisuuteen luottavaisesti siitäkin huolimatta, että koronavuodet ovat riepotelleet tapahtuma- ja kulttuurialaa aika pahasti. Jos tapahtuma-alan töitä ei ole tarjolla, niin kenties voin työllistyä vaikka koordinaattoriksi johonkin järjestöön.

Kun jatkoin lukion jälkeen ammattikorkeakouluun enkä yliopistoon, se tuntui minusta tavallaan luovuttamiselta. Nyt voin omasta kokemuksesta sanoa, että ammattikorkeakoulu ei ole yhtään huonompi vaihtoehto. Päinvastoin. Suosittelen tätä reittiä, jos tuntee itsensä vähänkin enemmän tekijä- kuin lukijatyypiksi. Ammattikorkeakoululaiset ovat ihan yhtä siistiä porukkaa kuin yliopisto-opiskelijatkin!

Teksti: Kreetta Haaslahti