Oma suunta voi löytyä kokeilemalla

Sain ensimmäisen kesätyöpaikkani jäätelömyyjänä kahvila-ravintolasta, jossa olin edellisenä syksynä suorittanut yhdeksännen luokan työelämään tutustumisjakson. Lopulta vietin siellä neljä kesää, ja tein lukioaikana kesälomien lisäksi jonkin verran myös viikonlopputuurauksia. Kokemuksen karttuessa sain lisää vastuuta ja vastasin esimerkiksi jäätelökioskin tilauksista samalla, kun työskentelin itse enemmän ravintolan puolella. Täysi-ikäisenä suoritin anniskelupassin ja sen myötä sain toimia myös varavuorovastaavana.

Kesätyöt tarjosivat minulle hyviä kokemuksia työelämästä.

Kesätyöt tarjosivat minulle hyviä kokemuksia työelämästä. Pidin siitä, että haasteet kasvoivat työsuhteen edetessä. Oli kiva saada lisää vastuuta. Pelkkää jäätelömyyntiä en olisikaan jaksanut tehdä neljää kesää. Työkaverit olivat mukavia ja töissä oli pääsääntöisesti kivaa, vaikka ravintola-alan työ onkin melko kuormittavaa. Päivät voivat olla pitkiä, ja tein aika paljon myös tuurauksia tienatakseni enemmän.

Lukion jälkeen menin sivariin. Hain ja pääsin Suomen Lukiolaisten Liittoon siviilipalvelushenkilöksi vastaamaan tapahtumatuotannosta. Ensimmäisen vuoden jälkeen liitossa alettiin pohtia uuden sivarin rekrytointia. Sanoin, että jään mielelläni, jos se on mahdollista. Ja niin sain jäädä. Lopulta tämäkin pesti venyi yli neljäksi vuodeksi. Tapahtumatuotannon lisäksi tein kaikenlaista muutakin, kuten jäsenpalvelua, hallintoa ja projektikoordinaattorin hommia. Lukiolaisten Liitto oli tosi hyvä työpaikka – joustavat työajat mahdollistivat myös viestinnän ammattikorkeakouluopinnot työnteon rinnalla.

Siviilipalvelukseen hakeutuminen oli elämäni paras päätös. Asepalveluksen suorittamisesta ei olisi ollut minulle samanlaista hyötyä työllistymisen kannalta.

Muita nuoria haluan rohkaista hakemaan ja kokeilemaan erilaisia töitä. Uusia haasteita ei kannata pelätä, sillä oma juttu voi löytyä kokeilemalla. En itsekään tiedä vielä, mitä isona haluan tehdä, mutta tekemieni töiden kautta olen saanut vahvistusta sille, mihin suuntaan haluan edetä. Tapahtumatuotanto on ollut hyvä polku viestinnän maailmaan ja tällä hetkellä viestintä tuntuu omalta alalta.

Teksti: Kreetta Haaslahti