Tempparit-Iiro rohkaisi alan vaihtoon

Työskentelin erilaisissa kahviloissa ja ravintoloissa 25-vuotiaaksi asti, kunnes korona astui kuvioihin, ja sain tilaisuuden miettiä, mitä tahtoisin tulevaisuudessa tehdä ammatikseni.

Lomautuksen aikana tutustuin maanmittausalaan vähän yllättävää reittiä. Tempparit-Iiro* oli koulutukseltaan maanmittausinsinööri ja hän toi ammattiaan esiin ohjelmassa jotenkin niin rempseästi ja hauskasti, että kiinnostuin alasta. Netistä tietoa etsimällä ja YouTube-videoita katsomalla sain käsityksen, että maanmittausalassa yhdistyvät ihmis- ja luonnonläheisyys sekä uusimman teknologian käyttäminen. Myös työllisyysnäkymät ovat hyvät.

Kaisa Tapiainen

En ollut aiemmin edes harkinnut tekniikan alaa, sillä olin keskittynyt lukiossa kieliin ja yhteiskunnallisiin aineisiin ja luulin, että tekniikan opintoja varten minun olisi pitänyt menestyä paremmin lukion matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa. Lopulta insinööripuolisoni vakuutti minut siitä, että tekniikan aloille tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä erilaisilla vahvuuksilla, ja että sekä kielitaidostani että asiakaspalvelutyössä kertyneistä taidoista, kuten ryhmätyöskentelystä, paineensieto- ja ennakointikyvystä sekä ihmistenlukutaidosta, olisi suurta hyötyä myös insinöörinä. Lopulta innostuin alasta niin, ettei paluuta enää ollut. Nyt olen nelivuotisten opintojeni puolivälissä.

Tärkeämpää on oppia se, mistä etsiä tietoa tai keneltä kysyä kuin yrittää muistaa ulkoa kaikkea, mitä koulussa on käyty läpi. Ei se ole edes mahdollista.

Kun opinnoissa on käsitelty haastavia asioita, olen välillä ajatellut, että onko minusta tähän tai olenko ainoa, joka ei nyt hoksaa tätä. Aika nopeasti olen ymmärtänyt, että sellaisia hetkiä tulee kaikille. Minun ei tarvitse olla vielä valmis eikä osata kaikkea. Koulutus antaa luvan työskennellä alalla, ja vasta työelämä ja kollegat todella opettavat siihen työhön. Tärkeämpää on oppia se, mistä etsiä tietoa tai keneltä kysyä kuin yrittää muistaa ulkoa kaikkea, mitä koulussa on käyty läpi. Ei se ole edes mahdollista.

Tällä hetkellä vain alle 20 % tekniikan alan työntekijöistä on naisia, ja haluaisin rohkaista muitakin naisia alalle. Täällä on hyvä olla. Stereotypiat vaikkapa siitä, millainen on insinööri, ovat tiukassa ja niiden olisi jo aika muuttua.

* Temptation Island Suomi -tositelevisio-ohjelman 7. tuotantokaudella esiintynyt Iiro Kemppainen.

Teksti Kreetta Haaslahti