Puoli vuotta koulua, kohta 30 vuotta töitä

Pääsin terästehtaalle ensin kesätöihin. Tuntui hienolta tienata omaa rahaa, työkaverit olivat mukavia ja työkin uutta. Olin siellä töissä kolmena kesänä. Armeijan jälkeen kävin puolen vuoden prosessinhoitajan kurssin, ja vuonna 1995 aloitin samaisella terästehtaalla vakituiset työt koneasentajana. Lopulta niissä hommissa kului kymmenisen vuotta.

”Työ on vaihtelevaa ja päivään voi kuulua tehtäviä laidasta laitaan.”

Muutama kaveri oli töissä konepaja-alalla ja se rupesi kiinnostamaan minuakin. Halusin nähdä, millaista työtä se on, ja tiesinhän minä, että siinä työssä tienaakin paremmin. Suoritin hitsauskursseja ja vuonna 2004 sain työpaikan konepajalta.

Kohta tulee 20 vuotta täyteen samassa konepajassa, ja olen viihtynyt. Työ on vaihtelevaa ja päivään voi kuulua tehtäviä laidasta laitaan; sahausta, hitsausta, asennusta, trukilla ajoa, lastin purkua ja kuormausta. Myös palkka on kehittynyt hyvin. Se on niin kilpailukykyinen, ettei ole tarvetta lähteä muualle. Enkä kyllä samaa rahaa muualta saisikaan.

Tällä konepajalla työskentelee parikymmentä henkeä. Osa työntekijöistä on ulkomaalaisia Virosta, Latviasta ja Liettuasta. Hyvin työt ovat heidänkin kanssaan sujuneet – osaamme puolin ja toisin riittävästi englantia, ja jos sanavarasto loppuu kesken, niin aina voi täydentää elekielellä.

Tällä alalla on tärkeää olla huolellinen ja tarkka. Teemme töitä raskaiden kappaleiden kanssa koneilla ja laitteilla, jotka voivat olla väärinkäytettyinä vaarallisia. Rahan ansaitseminen on minulle tärkein syy työn tekemiseen, mutta toinen tärkeä asia on se, että pysyn terveenä. Haluan päästä jokaisen työpäivän jälkeen terveenä kotiin ja se motivoi tekemään töitä tarkasti ja turvallisesti.

”Uraansa aloittaville tai uutta suuntaa pohtiville haluan sanoa, että kannattaa jaksaa ponnistella päästäkseen töihin ja pysyäkseen työelämässä kiinni.”

Uraansa aloittaville tai uutta suuntaa pohtiville haluan sanoa, että kannattaa jaksaa ponnistella päästäkseen töihin ja pysyäkseen työelämässä kiinni. Sellaisia aamuja tulee kaikille, jolloin ajattelee, että olisipa vapaapäivä. Työ on opettanut minulle paljon eikä osaamattomuutta kannata muidenkaan stressata. Työpaikoilla kyllä opastetaan ja neuvotaan, ja ajan mittaan uudesta tekijästä voi kehittyä paljon kokenutta konkaria parempi. Olen päässyt työssäni perehdyttämään nuorempiani – hyvin he ovat ottaneet neuvoja vastaan ja olleet kiinnostuneita.

Teksti Kreetta Haaslahti