Nautin monipuolisesta työstäni myyjänä

Olen työskennellyt saman perheyrityksen palveluksessa kohta 20 vuotta. Tänä aikana työpaikasta on muodostunut minulle melkein kuin toinen koti ja sen omistajista kuin toinen perhe. Minulla on myös ihan mahtavia työkavereita, vaikka he ovatkin moneen kertaan vaihtuneet vuosien varrella. Työn suola ovat asiakkaat, sillä viihdyn ihmisten parissa.

Ennen työuraani opiskelin matkailualan tutkinnon. Valmistuttuani tein kolme talvikautta vuorotyötä hotellin vastaanotossa. Sitten perustin perheen ja sain kaksi lasta eikä vuorotyö enää oikein istunut pikkulapsiarkeen. Kuulin, että Kuusamoon ollaan avaamassa uutta matkamuistomyymälää ja otin yhteyttä yrityksen perustajiin. Sain Riipisen Riista- ja matkamuistomyymälästä myyjän paikan, joka sopi paremmin elämäntilanteeseeni. Tässä työssä olen siitä asti viihtynyt.

Työnkuvani on säilynyt jokseenkin samana nämä vuodet. Työ sisältää asiakaspalvelun lisäksi myymälästä, sen yleisilmeestä ja siisteydestä huolehtimista. Teen myös tilauksia, otan vastaan kuormia sekä hinnoittelen ja hyllytän tavaroita. Pelkkä kassalla istuminen ei sopisi minulle, haluan liikkua ja tehdä. Päämyymälän rinnalle on perustettu muun muassa Rukan hiihtokeskuksen myymälä, jossa olen myös välillä töissä. Se on tuonut mukavaa vaihtelua työhöni.

Näiden vuosien aikana yrityksessä on tapahtunut sukupolvenvaihdos, ja perustajapariskunnan pojat ovat ottaneet vetovastuun. Olen saanut vastuuta sen verran kuin olen halunnut. Esimerkiksi myymäläpäälliköksi en ole ainakaan toistaiseksi halunnut työn kiireisyyden ja sitovuuden vuoksi. Tiedän omat voimavarani, tunnistan rajani ja haluan pitää niistä kiinni. Teen töitä huomioiden jaksamiseni, jotta pysyn työkuntoisena myös jatkossa ja energiaa jää muuhunkin kuin työntekoon.

Nuoria kannustan kokeilemaan erilaisia työpaikkoja ja työtehtäviä. Jos esimerkiksi opiskeluihin liittyy harjoittelujaksoja, kannattaa niiden aikana kerryttää kokemuksia eri työssäoppimispaikoista. Sillä tavalla saa laajemman käsityksen siitä, mitä työ alalla voi olla ja mihin rooliin haluaa itse työllistyä. Kannattaa myös muistaa, ettei mikään työ ole aina pelkkää onnea, autuutta ja ruusuilla tanssimista. Minä pidän työstä, jossa saan olla ihmisten kanssa tekemisissä. Pidän myös siitä säännöllisyydestä, jota työssäkäynti tuo arkeeni. Työ on kuin punainen lanka, joka rytmittää elämääni.

Teksti Kreetta Haaslahti