Kaikki työkokemus on hyödyllistä 

Olen ollut puolet elämästäni töissä rahapelialalla. Aloitin ravintolassa pelinhoitajana ja etenin matkan varrella erilaisiin esihenkilörooleihin ravintolapeleissä, Pelaamossa ja Feel Vegas -viihdekeskuksessa. Viimeisin roolini oli vuoropäällikkö kasinolla. Olen kotoisin Heinolasta ja parikymppisenä olin kesätöissä Heinolan Heinäsaaren leirintäalueella. Siitä asti olen haaveillut paikan omistamisesta.  

Vuoden 2021 alussa sain ystäviltäni viestejä, että haavettani myydään huutokaupalla. Lopulta asiat etenivät nopeasti ja minä, kahden ystäväni kanssa, huusin leirintäalueen itsellemme. Kesäkuussa 2021 perustimme Heinäsaari Oy:n, teimme kaupat koko alueen rakennuskannasta ja allekirjoitimme 40 vuoden vuokrasopimuksen alueen käyttämisestä Heinolan kaupungin kanssa. 

1.1.2022 alkoi opintovapaani rahapelialalta ja lähdin opiskelemaan matkailualaa. Olen aiemmin valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulusta yrittäjyyden yksiköstä. Olen suhtautunut työhöni aina yrittäjämäisesti, mutta en ole koskaan haaveillut yrittäjyydestä. Jonkin verran puhutaan siitä, miten pelottavaa yrittäjyys on, mutta päivääkään en ole pelännyt. Vaikka tilanne maailmalla on ollut epävarma Ukrainan sodan ja sähkön hintakehityksen vuoksi, on minulla ollut koko ajan vahva sisäinen luotto siihen, että tästä tulee hyvä juttu. Sekin on varmasti auttanut, että Heinäsaari on minulle tuttu paikka. Ihan nollasta ei ole tarvinnut aloittaa. 

Yksi tärkeä oppi työuraltani on se, että myös palkollisena voi tehdä töitä yrittäjämäisesti. Tarkoitan tällä asennetta, jolla työtä tehdään. Sitä, että teet töitä epäkohtien korjaamiseksi ja suhtaudut uteliaasti kaikkeen. Kaupan kassalla voit ajatella, että haluat tehdä parhaasi. Työvuorolistoja suunnitellessasi voit huomioida sen, ettei tule hukkatunteja. Jos näet maassa roskan, et kulje ohi, vaan nostat sen ylös.  

Olen tehnyt töitä 13-vuotiaasta asti ja nyt 46-vuotiaana voin sanoa, että kaikista tekemistäni töistä on ollut myöhemmin hyötyä. Usein joutuu aloittamaan hanttihommista eikä johtajan paikkaa kannatakaan ensimmäisenä tavoitella. Tie ylös alkaa aina alhaalta. Esimerkiksi matkailualalla voit aloittaa siivoamisesta. Sen ei tarvitse tuntua sinun jutultasi, mutta se on hyvä osata, jotta myöhemmin mahdollisessa esihenkilön roolissa osaat rekrytoida työhön sopivia tyyppejä ja opastaa heitä työssään. 

Meille Heinäsaareen palkataan tänä kesänä töihin 18 nuorta. Haluamme olla vastuullinen työnantaja ja tarjota ensimmäisiä kesätyökokemuksia kartuttaville nuorille paikan, josta aloittaa. Paikan, jossa kertyneistä kokemuksista he voivat myöhemmin todeta hyötyneensä. 

Teksti Kreetta Haaslahti