Vad är ett kollektivavtal?

Avtal som arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna ingår kallas för arbetskollektivavtal och tjänstekollektivavtal. I arbets- och tjänstekollektivavtalen avtalas mer ingående om anställningsvillkoren än vad som föreskrivs i lagen. 

I arbets- och tjänstekollektivavtal kan avtalas om bättre villkor än vad som föreskrivs i lagen. I kollektivavtal kan det finnas bättre villkor om till exempel semestrar och arbetstider än i lagen. I kollektivavtalen anges också vilka frågor som kan avtalas lokalt på arbetsplatsen. 

I arbetsavtalet nämns vilket kollektivavtal som iakttas i arbetet. Om det inte finns något omnämnande kan man också fråga en förtroendeman eller en förman på arbetsplatsen. 

I kollektivavtalen finns föreskrifter t.ex. om följande: 

  • Lön, löneförhöjningar och lönetillägg
  • Arbetsskift och arbetstid. 
  • Semester och semesterpenning. 

Kollektivavtalsförhandlingar

Ett kollektivavtal är ett avtal mellan fackförbunden och arbetsgivaren eller arbetsgivarförbundet om de villkor för arbetet som ska iakttas för arbetstagare i en viss bransch eller hos en viss arbetsgivare. Avtalsperioderna för kollektivavtal är vanligtvis 1–3 år. Avtalsperiodens längd avtalas i samband med förhandlingarna. 

Ett kollektivavtal sägs upp när avtalsperioden närmar sig sitt slut. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal inleds redan före avtalsperiodens utgång. Tiden mellan avtalen kallas avtalslöst tillstånd. 

Fackföreningarna företräder arbetstagarna vid förhandlingarna och presenterar vid förhandlingarna de mål som medlemmarna ställt upp. Genom att vara medlem i förbundet kan du påverka vilka frågor som tas upp förhandlingar. 

Om inget samförstånd uppnås i förhandlingarna, kan förhandlingarna påskyndas genom olika stridsåtgärder. De genomförs aldrig på lätta grunder, utan föregås alltid av förhandlingar som förts i månader utan resultat. Stridsåtgärderna kan vara till exempel strejker, förbud mot övertidsarbete och förbud mot byte av skift.

Kollektivavtalen och deras allmänt bindande verkan har stor betydelse när det gäller att trygga minimikraven för arbetstagarna i arbetslivet. 

Fackförbundet är den bästa experten

Fackförbunden övervakar att avtalen iakttas och hjälper sina medlemmar vid meningsskiljaktigheter. Det är bra för arbetstagaren att gå med i det förbund som förhandlat fram det kollektivavtal som iakttas i anställningsförhållandet. Fackförbundet har de bästa kunskaperna om arbetsvillkoren i branschen och arbetar för arbetstagarens intressen. 

Lokalt avtal 

I arbets- eller tjänstekollektivavtal kan ges rätt att avtala om en del ärenden lokalt på arbetsplatsen. Det kan handla till exempel om rätten att avtala om flexibla arbetstidsarrangemang på arbetsplatsen inom de gränser som bestäms i kollektivavtalet.   

Arbets- och tjänstekollektivavtalen ger allt fler möjligheter för lokala avtal.

Lokalt kan man komma avtala till exempel om: 

  • lönesystemen 
  • bedömning av arbetets svårighetsgrad 
  • resultatpremier 
  • arbetstidsarrangemang

En del av de löneförhöjningar som avtalats i kollektivavtalen kan överlåtas för avtal på arbetsplatsnivå. Även arbetslagstiftningen, till exempel arbetstids- och semesterlagen, erbjuder stora möjligheter till lokala avtal.  

Lokala avtal förutsätter också förtrogenhet med arbets- och kollektivavtalen och arbetslagstiftningen. Förtroendemännen och de övriga personalrepresentanterna som förbunden utbildat har sådana kunskaper. 

Lokala avtal förutsätter: 

  • Förtroende och jämlik ställning mellan arbetsgivaren, arbetstagarna och personalrepresentanten
  • Förhandlingsförmåga
  • Förtrogenhet med arbets- och kollektivavtalen 
  • Förtrogenhet med arbetslagstiftningen

Allmänt bindande eller normalt bindande?

Kollektivavtalen och deras allmänt bindande verkan tryggar minimivillkoren i arbetslivet. De garanterar att arbetstagarna behandlas jämlikt och jämställt. 

Ett kollektivavtal kan vara allmänt bindande eller normalt bindande. Avtalens allmänt bindande verkan ger arbetsmarknaden stabilitet och förebygger snedvridning av konkurrensen, då företagen inte kan konkurrera med varandra genom att försämra arbetstagarnas arbetsvillkor. 

Minimikraven i anställningsförhållandet enligt de allmänt bindande kollektivavtalen gäller också arbetstagare vars arbetsgivare inte är organiserade i arbetsgivarförbundet inom branschen. 

Det finns cirka 160 allmänt bindande kollektivavtal i Finland.