Nuoret eivät kaipaa kuuta taivaalta, vaan inhimillistä työelämää

Marraskuussa järjestettiin Työelämäfoorumi 2024 -tapahtuma, joka toi nuoret ja työelämävaikuttajat yhteen. Tapahtuman järjestivät Työ2030 -ohjelma ja Parempi työelämä! -koordinaatiohanke. Ennen varsinaista foorumia, nuorten ajatuksia työelämästä koottiin yhteen erilaisissa työpajoissa ja kuulemisissa. Niistä ja foorumissa käydyistä keskusteluista koottiin Nuorten ajatuksia työelämästä -raportti. 

Nuorten vastaukset voi kiteyttää yhteen toiveeseen: inhimilliseen työelämään. Nuoret eivät kaipaa kuuta taivaalta, vaan hyvä työelämä koostuu heidän mielestään hyvin arkisista asioista, kuten hyvä työilmapiiri ja elämään riittävä palkka.  

Huolestuttavasti vastauksissa oli kuitenkin havaittavissa polarisaatiota: isolla osalla nuorista menee hyvin, elämä on melko huoletonta ja tulevaisuuteen uskalletaan asettaa isojakin tavoitteita, kun taas osa nuorista on jo valmiiksi uupuneita ja tulevaisuus huolettaa.  

Nuoret eivät kaipaa kuuta taivaalta, vaan hyvä työelämä koostuu heidän mielestään hyvin arkisista asioista.

Sanni Ryhänen

Omaa mieltäni lämmittivät nuorten jo saadut kokemukset työelämästä: suurella enemmistöllä kokemukset olivat joko pelkästään hyviä tai sekä hyviä että huonoja. Huonotkin kokemukset nähtiin arvokkaina oman oppimisen kannalta. Niiden nähtiin auttavan oma suunnan löytämisessä ja vaikeissakin tilanteissa pärjäämisessä. 

Millaisia haasteita nuoret sitten kohtaavat työelämässä? Työelämän epävarmuus vaikuttaa myös nuoriin ja erityisenä haasteena ovat työnsaannin vaikeudet. Epävarmuuden tunne ja pelko siitä, ettei oman alan töitä löydy, värittävät valitettavan monen arkea. Työhakuprosesseja pidetään monimutkaisina ja stressaavina ja erottuminen muiden hakijoiden joukosta koetaan vaikeaksi. Ratkaisuina näihin haasteisiin nähtiin työelämätaitojen opetuksen lisääminen kouluissa, mielenterveyden vahvempi huomioiminen ja aktiivinen perehdyttäminen työpaikoilla. Myös työnhakuun kaivattiin enemmän ohjausta ja selkeitä ohjeita. 

Millaista on hyvä työelämä? 

Nuorten työelämään kohdistuvat toiveet keskittyvät hyvin vahvasti perusasioiden ympärille. Erona aiempiin ikäpolviin on toive työn merkityksellisyydestä. Työn on nuorten mielestä oltava enemmän kuin pelkkä toimeentulon lähde, vaikka toki työstä halutaan myös elämiseen riittävä palkka. 

Erona aiempiin ikäpolviin on toive työn merkityksellisyydestä.

Sanni Ryhänen

Nuorten odotuksissa korostuu työelämän inhimillisyys. Nuoret toivovat voivansa vaikuttaa työtehtäviinsä ja -aikoihinsa siten, että työ sopii heidän elämäntilanteisiinsa sekä käytettävissä oleviin voimavaroihin. Joustavuuden lisäksi nuorten vastauksissa korostuvat hyvä työilmapiiri ja johtaminen. Hyvä työilmapiiri taas syntyy nuorten mielestä siitä, että työntekijä voi olla oma itsensä ja että hänen mielipiteitään arvostetaan. Työntekijöitä tulisi kohdella tasavertaisesti, avoimesti ja syrjimättä. Myös hyvät työkaverit ja tiimi ovat keskeisiä tekijöitä työssä viihtymisessä ja työmotivaatiossa.  

Sanni Ryhänen
Kirjoittaja on STTK:n viestintäasiantuntija