Mitä tehdä, jos lapsi sairastuu?

Lain mukaan sinulla on oikeus jäädä neljäksi päiväksi tilapäiselle hoitovapaalle, jos alle 10-vuotias lapsesi sairastuu äkillisesti. Jos lapsi sairastuu perjantaina, saat olla tilapäisellä hoitovapaalla keskiviikkoon asti. Jos sinulla olisi ollut työtä viikonloppuna, niin hänen täytyy palata töihin viimeistään tiistaina. Jos lapsesi sairaus jatkuu tilapäisen hoitovapaan päättyessä, etkä pysty järjestämään hänelle muuta hoitoa, keskustele asiasta työnantajasi kanssa.

Sinun on ilmoitettava työnantajalle tilapäisestä hoitovapaasta ja sen arvioidusta kestosta niin pian kuin mahdollista. Se on tärkeää, jotta työnantaja ehtii etsiä sinulle tarvittaessa sijaisen. Tilapäinen hoitovapaa on tarkoitettu siihen, että voit keskittyä hoitamaan äkillisesti sairastunutta lastasi eikä sinulla ole silloin velvollisuutta tehdä työtehtäviä.

Saako tilapäisen hoitovapaan ajalta palkkaa?

Työsopimuslaki takaa sinulle oikeuden jäädä tilapäiselle hoitovapaalle ja olla poissa töistä. Useimpien työehtosopimusten mukaan tilapäisen hoitovapaan ajalta vanhemmalla on oikeus saada täysi palkka. Se, kuinka monelta päivältä palkka maksetaan, vaihtelee työehtosopimuksittain (1-4 päivää). Tarkista asia omasta työehtosopimuksestasi tai kysy työpaikkasi luottamusmieheltä. Kela ei maksa etuuksia tilapäisen hoitovapaan perusteella.