Yrittäjyys ja muutto maalle – toimii!

Olen koulutukseltani toimittaja. Opiskelin Jyväskylän yliopistossa journalistiikkaa humanistisessa tiedekunnassa ja valmistuin filosofian maisteriksi. Ennen yliopistoa opiskelin vuoden lehti- ja radiotyötä Lahden kansanopistossa.

Vuosina 2004–2017 asuin Helsingissä ja työskentelin kirjakustantamossa toimitustöissä, sisustuslehdessä toimittajana, yrittäjäjärjestössä tiedottajana sekä freelancer-toimittajana eri lehdille. Freelancerin työt tarjosivat kaipaamaani vapautta tehdä mitä haluan, vaikka niillä töillä minusta ei kroisosta tullutkaan.

Helsingissä opiskelin myös kuvajournalismia HEO-kansanopistossa. Se oli hyvä kokemus; koskaan ei ole liian myöhäistä mennä uudelleen kouluun. Aikuisemmalla iällä tiesin, miksi haluan kouluun, ja mitä haluan siellä oppia. Ylipäätään suosittelen kansanopistoja, jos vain on varaa lukukausimaksuihin. Vuodessa ehtii opiskella vaikka mitä, kunhan motivaatio on kohdallaan.

Nuorena muutto Helsinkiin tuntui jännittävältä ja mielenkiintoiselta, mutta iän myötä aloin kaivata yhä vahvemmin takaisin landelle ja lapsuudenmaisemiin. Viimeisinä Helsingin-vuosinani vietin viikonloppuja, pitkiä viikonloppuja ja pikkuhiljaa yhä pidempiä aikoja kotiseudullani Keski-Suomessa.

Keväällä 2017 muutin vakituisesti Joutsaan ja jatkoin työntekoa yrittäjänä. Teen edelleen lehtijuttuja, nyt enimmäkseen rakennusalan ammattijulkaisuihin. Valokuvaan sekä pk-yrityksille että yksityisasiakkaille tapahtumia, tuote- ja brändikuvia, perhejuhlia, vauvoja, häitä ja hautajaisia. Oma ekologinen ja vastuullisiin tuotteisiin keskittyvä verkkokauppani on vastikään avattu, ja sitä kehittelen muun työn ohessa.

Olen tyytyväinen päätökseeni palata kaupungista takaisin kotimaisemiin. Nyt nelikymppisenä nautin hiljaisuudesta, verkkaisemmasta arjesta metsän keskellä ja siitä, että voin istua ulkoportaille juomaan aamuteetä kumisaappaissa ja pyjamassa. Olen omalla työlläni ja sitkeydellä elättänyt itseni ja pärjännyt ihan hyvin. Kaiken lisäksi saan asua juuri siellä, missä viihdyn parhaiten.

Ilona Savitie

Haastattelu: Kreetta Haaslahti