Kesätyö voi löytyä naapurista tai vaikka Instagramista

Aloitan kesätöiden hakemisen jo heti tammikuussa. Haen mahdollisimman moneen paikkaan, jotta edes joku tärppäisi. Paikkoja löytyy yritysten nettisivuilta sekä työnhakusivustoilta, mutta myös Instagramissa tulee paljon mainoksia eteen. 

Olen löytänyt töitä  joka kesäksi, ja työskennellyt monipuolisesti eri paikoissa. 

Sain ensimmäisen kesätyöni Tutustu ja tienaa -ohjelman kautta. Se oli muutaman viikon työjakso kaupassa.

Jenny Nikula

Leiriohjaajan työ löytyi lehtimainoksesta. Koska olen partiossa, lasten ja nuorten kanssa toimiminen oli minulle valmiiksi tuttua. 

Hesburgeriin pääsin, kun selailin eri pikaruokaloiden nettisivuilta avoimia paikkoja. Laitoin viestejä Mäkkäreihin, Hesburgereihin ja Burger Kingeihin, sillä halusin töihin pikaruokapaikkaan. 

Yhtenä vuonna hain marjamyyntiin, mutta aikataulusyistä työ ei onnistunutkaan. Seuraavana kesänä samasta marjamyyntipaikasta soitettiin ja kysyttiin töihin, ja menin. Edellisen vuoden haku ei ollut siis mennyt hukkaan. 

Kerran sain yhdestä paikasta viestin iltayhdeksältä, että huomenna on työhaastattelu kello 12. Huomasin viestin seuraavana päivänä kello 13, ja laitoin viestiä, jossa pahoittelin, etten ollut huomannut viestiä. Sieltä paikasta ei ikinä kuulunut mitään, kun rekrytoija suuttui minulle. 

Pettymyksiin kannattaa varautua. Varsinkin paikkoihin, joihin nuoret hakevat ilman koulutusta, on paljon hakijoita ja kilpailua. Kannattaa ottaa asenteeksi: “Aina ei nappaa, mutta on positiivinen yllätys, jos saa työn.”

Jennyn vinkit kesätyön hakuun: 

  • Etsi mielenkiintoisia paikkoja yritysten nettisivuilta. Jos avoimia paikkoja ei ole, voi laittaa avoimen hakemuksen. Mitä useampaan paikkaan haet, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada työ. 
  • Kannattaa hyödyntää myös tuttujen ja naapurien yritykset. Pienissä yrityksissä ei välttämättä ole työnhakukampanjoita, mutta aktiivisuudella löytää yllättäviä mahdollisuuksia. 
  • Tee persoonallinen hakemus, äläkä laita jokaiseen paikkaan tismalleen samaa hakemusta.
  • Mikäli sinulla ei ole työkokemusta, kerro harrastuksissa saadusta osaamisesta. 
  • Työhaastattelussa kannattaa olla oma itsensä, vaikka jännittää. Valehtelu ei auta ketään. 

Teksti: Susanna Koivisto