Asiasana: Ammattiliitto

  • Luottamusmies

    Luottamusmies ja luottamusvaltuutettu neuvovat, tukevat ja valvovat työntekijöiden etuja työpaikalla. Luottamusmies ja luottamusvaltuutettu ovat henkilöstön edustajia, jonka henkilöstö on keskuudestaan valinnut. Jos työpaikalla noudatetaan työehtosopimusta, niin henkilöstön edustajaa kutsutaan luottamusmieheksi. Ammattiliittoon kuuluvat työntekijät ovat valinneet hänet edustamaan ammattiliittoa ja sen jäseniä työpaikalla. Ellei työpaikalla noudateta mitään työehtosopimusta, niin henkilöstön edustajaa kutsutaan luottamusvaltuutetuksi. Luottamusmies-nimikkeen vaihtamista sukupuolineutraaliksi suunnitellaan. Termin…

  • Mihin liittoon liityn?

    Liiton valintaan vaikuttaa ala ja työtehtävä, jolla työskentelet. Voit kysyä työpaikkasi luottamusmieheltä, mitä liittoa hän edustaa. Ellet tiedä, kuka on työpaikkasi Luottamusmies tai -valtuutettu, niin voit myös kysyä työkavereiltasi mihin liittoon he kuuluvat. Työpaikan luottamusmies on ammattiliiton edustaja työpaikalla ja osaa kertoa sinulle mikä liitto neuvottelee sinun työpaikallasi käytettävästä työ- tai virkaehtosopimuksesta. Joskus samalla työpaikalla voi…

  • Voiko lukiolainen liittyä ammattiliittoon ja työttömyyskassaan?

    Kesätyöstä saatu palkka ja työkokemus on tärkeää. Kesätöiden lisäksi saatat tehdä satunnaisesti töitä myös opintojen ohessa. Ammattiliittoon liittyminen tuo sinun työurallesi turvaa. Se on ikään kuin vakuutus, joka auttaa sinua selviytymään työelämän – välillä haastavissakin tilanteissa. Kaikkiin ammattiliittoihin ei lukiolaisena voi liittyä jäseneksi, vaan niissä voidaan vaatia alan tutkinto. Ellet voi vielä liittyä liittoon, niin…

  • Mitä on paikallinen sopiminen?

    Paikallisella sopimisella tarkoitetaan työ- tai virkaehtosopimuksessa annettua oikeutta sopia joistain asioista työpaikkakohtaisesti. Kysymys voi olla esimerkiksi mahdollisuudesta sopia työpaikalla joustavista työaikajärjestelyistä työehtosopimuksessa määritellyissä raameissa. Paikallinen sopimus koskee siis useampaa työntekijää tai jopa kaikkia työpaikan työntekijöitä. Yleensä sovitaan paikallisesti yhden yrityksen henkilöstöryhmän tai yhden yrityksen koko henkilöstön palkoista, lomista, työajoista jne. Mikäli asiasta ei paikallisesti sovita toisin,…

  • Pelaa työelämäpeliä

    Työelämässä pärjää, kun osaa pelisäännöt – ne ovat kaikille samat. Laki ja Kirppu uraputkessa -peli testaa taitojasi toimia työpaikan arkisissa tilanteissa sekä tietojasi työelämän pelisäännöistä. Koska kysymyksiin ei aina löydy yhtä oikeaa vastausta, vaaditaan harkintaa – ihan kuin oikealla työpaikallakin. Laki ja Kirppu uraputkessa Pelissä pelaaja ratkaisee seitsemän erilaista työpäivän aikana sattunutta tilannetta. Kirjastoon sijoittuvan pelin…

  • Ohjaajille ja opettajille

    Työelämään -sivustolla käydään läpi työelämän keskeisiä pelisääntöjä sekä työntekijän velvollisuuksia ja oikeuksia. Sisältö on suunniteltu ensisijaisesti työuraansa aloittaville nuorille, mutta tietoa löytyy myös esimerkiksi opintovapaasta ja eläkkeistä. Sisällön ovat tuottaneet STTK:n juristit ja asiantuntijat. peli opetuksen tukena Olemme tuottaneet kaksi peliä, joita voi käyttää opetuksen tukena. Laki ja Kirppu uraputkessa -pelissä pelaaja joutuu ratkomaan hankalia…

  • Mikä on lakko? Entä työtaistelu?

    Tiedätkö, mikä ero on työsululla, tukilakolla ja työtaistelulla?

  • Video: Syrjintä ja häirintä työpaikalla

    Mitä ominaisuuksia työnantaja ei saa ottaa huomioon palkkauksessa? Mitä on syrjintä? Miten se eroaa häirinnästä? Keneen otan yhteyttä kohdatessani syrjintää tai häirintää? Näihin kysymyksiin vastaamme videolla.

  • Video: Mistä apua työelämään?

    Jokaisella nousee joskus mieleen työelämään liittyviä kysymyksiä. Mistä löydän työelämätietoa? Mitä Luottamusmies tekee työpaikalla? Mitä, jos tarvitsen oikeudellista apua? Tällä videolla vastaamme näihin kysymyksiin.

  • Miksi liittyä liittoon?

    Ammattiliitto on työntekijöiden oma järjestö, joka puolustaa ja parantaa työntekijöiden työehtoja. Vaikka jokaisen on hyvä osata työelämän pelisäännöt, niin kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin. Ammattiliiton jäsenen tukena on työpaikan Luottamusmies ja ammattiliiton jäsenpalvelut. Ammattiliitosta saa tukea läpi työuran. Apu on vain puhelinsoiton, sähköpostin tai chatin päässä. Ammattiliitto tarjoaa apua ja neuvontaa muun muassa: Ammattiliittojen tehtävät…