Netin käyttö työaikana

Työantajallasi on oikeus määrätä mihin työaika käytätetään. Työnantaja voi kieltää kännykän käyttämisen ja netin selaamisen tietokoneella työaikana.

Työnantajalla on myös oikeus määrätä omistamiensa laitteiden, kuten työkännyköiden ja työtietokoneiden käytöstä. Kyseessä voi olla tietoturvaan tai tietosuojaan liittyvä rajoitus tai työnjohdollinen linjaus.

Hän voi kieltää:

– internetin käyttämisen muuhun kuin työasioiden hoitoon,
– internetin käytön kokonaan tai
– tiettyjen nettisivujen selaamisen.

Jos jäät kiinni kiellettyjen sivujen selaamisesta, voit saada siitä varoituksen. Työnantaja ei kuitenkaan saa valvoa työntekijöitä katsomalla verkkoselailusta syntyviä tunnistetietoja.

Työlaitteisiin ja nettiin liittyvät ehdot ja ohjeet on käytävä työntekijän kanssa läpi etukäteen. Jos sääntöjä muutetaan, niin muutoksista pitää kertoa työntekijöille hyvissä ajoin. Myös perehdytyksessä on hyvä käydä läpi työpaikan tietoturva- ja tietosuojaohjeet.

Työntekijä sosiaalisessa mediassa

Työnantajalla on työnjohdollinen oikeus kieltää sosiaalisen median käyttäminen työajalla. Vaikka työnantajan tarjoamille laitteilla, kuten työsuhdepuhelimella, sosiaalisen median käyttö olisi kiellettyä, niin omilla laitteilla se on tietenkin sallittua.

Vapaa-ajallakin on hyvä muistaa työsuhteeseen liittyvät velvollisuudet, kuten lojaliteettivelvoite. Työnantajan arvosteleminen tai työasioiden käsittely somessa voi rikkoa lojaliteetti- ja salassapitovelvoitteita.