Asiasana: Työsuhde

  • Luottamusmies

    Luottamusmies ja luottamusvaltuutettu neuvovat, tukevat ja valvovat työntekijöiden etuja työpaikalla. Luottamusmies ja luottamusvaltuutettu ovat henkilöstön edustajia, jonka henkilöstö on keskuudestaan valinnut. Jos työpaikalla noudatetaan työehtosopimusta, niin henkilöstön edustajaa kutsutaan luottamusmieheksi. Ammattiliittoon kuuluvat työntekijät ovat valinneet hänet edustamaan ammattiliittoa ja sen jäseniä työpaikalla. Ellei työpaikalla noudateta mitään työehtosopimusta, niin henkilöstön edustajaa kutsutaan luottamusvaltuutetuksi. Luottamusmies-nimikkeen vaihtamista sukupuolineutraaliksi suunnitellaan. Termin…

  • Pyytämällä apua voin kehittyä työssäni

    Suoritin viimeisen lähihoitajan opintoihini liittyvän harjoittelun tehostetun palveluasumisen osastolla. Siellä asukkaiden hyvinvoinnista huolehditaan ympärivuorokautisesti. Muistan vieläkin, miten jännittävää se aluksi oli. Omat, nyt jo edesmenneet isovanhempani olivat vielä suhteellisen nuoria, joten jännitin ikäihmisten kohtaamista ja hoitotoimenpiteiden sujumista. Jännitin myös sitä, miten uudet työkaverit ottavat minut opiskelijana vastaan. Jännitys osoittautui turhaksi. Minut otettiin vastaan todella hyvin…

  • Mitä tarkoittaa varoitus?

    Varoituksella tarkoitetaan työnantajan ilmoitusta työntekijälle siitä, että työntekijä on työnantajan mukaan laiminlyönyt työsuhteesta johtuvien velvollisuuksien täyttämisen tai rikkonut niitä. Varoituksen tarkoituksena on siten viestiä työntekijälle, miten tämä on työnantajan mukaan menetellyt väärin ja antaa työntekijälle mahdollisuus korjata menettelynsä. Varoitus ja työsuhteen päättäminen Työntekijää, joka on laiminlyönyt työsuhteesta johtuvien velvollisuuksiensa täyttämisen tai rikkonut niitä, ei lähtökohtaisesti…

  • Mikä on nollatuntisopimus?

    Nollatuntisopimuksella tarkoitetaan työsopimusta, jossa työnantajalla ei ole velvollisuutta tarjota yhtään työtuntia. Työsopimuksessa voi olla tällöin sovittu työajan vaihteluvälistä määrättynä ajanjaksona siten, että vähimmäistyöajaksi on sovittu nolla tuntia (työajaksi on sovittu esimerkiksi 0–40 tuntia/viikko). Nollatuntisopimuksesta on kyse myös silloin kun työsopimuksessa on sovittu, että työntekijä tekee työtä tarvittaessa töihin kutsuttaessa. Lainsäädännössä nollatuntisopimukset lukeutuvat vaihtelevaksi työajaksi. Vaihteleva…

  • Riitatilanteet työpaikalla

    Kuten muilla elämän alueilla myös työelämässä voi syntyä ristiriitatilanteita. Ristiriitatilanteet voivat liittyä työhön, johtamiseen tai yksilöllisiin tekijöihin. Työpaikan ristiriitatilanteisiin on hyvä puuttua nopeasti ennen kuin ne paisuvat suuriksi ja pitkittyvät. Paisuessaan työpaikan ristiriitatilanteen syövät työhyvinvointia ja jaksamista. Pahimmillaan ristiriidat voivat synnyttää työpaikalla epäasiallista kohtelua tai häirintää. Nämä voivat ilmetä esimerkiksi väheksyvänä tai pilkkaavana puheena, työyhteisöstä…

  • Mitä pitää tehdä, jos myöhästyy töistä?

    Vahinkoja sattuu ja jokaiselle voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita, joihin ei voi ennakkoon varautua. Myöhästymiset voivat vaikuttaa niin työkavereiden ja esihenkilön työntekoon, kuin myös asiakkaisiin. Mitä toistuvista myöhästymisistä voi seurata? Mikäli myöhästymiset ovat toistuvia, työntekijälle voi seurata varoitus. Varoituksen tarkoituksena on kertoa työntekijälle, miten hän on työnantajan mukaan menetellyt väärin ja antaa työntekijälle mahdollisuus korjata…

  • Työelämän säännöt

    Työelämän säännöt ovat monen asian summa. Rungon muodostaa työlainsäädäntö, johon kuuluu monia eri lakeja, kuten työsopimuslaki ja työaikalaki. Suomalaiseen työlainsäädäntöön vaikuttavat kansainväliset työelämän sopimukset sekä Euroopan unionin lainsäädäntö. Osa työelämän säännöistä tulee työehtosopimuksista, jotka ovat työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen tekemiä sopimuksia. Työ- ja virkaehtosopimuksissa sovitaan esimerkiksi alan palkoista ja palkankorotuksista. Niissä voidaan sopia myös paremmista ehdoista,…

  • Välivuodesta vauhtia uraunelmiin

    ”Kannustan miettimään rauhassa omia valintoja ja suuntaa, johon haluaa lähteä.”

  • Oma aktiivisuus auttoi kesätyön saamisessa

    ”Jos töiden kysyminen jännittää, kannattaa muistaa, että ihmisiä ne työnantajatkin ovat.”

  • Työelämätietous, opetusmateriaali nuorille aikuisille

    Työelämätietous, opetusmateriaali nuorille aikuisille

    Tämä tiedosto sisältää työelämätietouspaketin, joka on suunnattu nuorille aikuisille opiskelijoille. Materiaalia voi hyödyntää vapaasti opetuskäytössä.